Διαστασιολόγηση κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος με τη χρήση της Ελαστικής Ανάλυσης με Χρονική Ολοκλήρωση (Linear Time History Analysis)
Το λογισμικό διαστασιολογεί γραμμικούς φορείς οπλισμένου σκυροδέματος σε κάμψη και διάτμηση εφαρμόζοντας τόσο την Ελαστική Ανάλυση με Χρονική Ολοκλήρωση (ΕΑΧΟ) (Elastic Time History Analysis) όσο και τη Δυναμική Φασματική Ανάλυση (Response Spectrum Analysis). Για τη διαστασιολόγηση με ΕΑΧΟ εφαρμόζονται επτά διαφορετικές μέθοδοι που λαμβάνουν υπ’ όψη με διαφορετικό τρόπο τα εντασιακά μεγέθη σε κάθε κρίσιμη διατομή. Η τεκμηρίωση των προτεινόμενων μεθόδων, καθώς και η θεωρητική παρουσίασή τους συνοδευόμενη με σχετικά παραδείγματα αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας που διενεργήθηκε στα πλαίσια της διδακτορικής μου διατριβής και μπορεί να βρεθεί εδώ. Επισημαίνεται ότι κατά τη διαστασιολόγηση με τη χρήση της ΕΑΧΟ υπάρχει η δυνατότητα από το λογισμικό της θεώρησης διαφορετικών γωνιών σεισμικής διέγερσης. Τα εντασιακά μεγέθη που απαιτούνται για τη διαστασιολόγηση λαμβάνονται από το λογισμικό ανάλυσης SAP2000.
Κατασκευή αρχείων εισαγωγής και επεξεργασία αποτελεσμάτων ανελαστικής σεισμικής ανάλυσης κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος με χρήση του λογισμικού Ruaumoko
Τα λογισμικά κατασκευάζουν τα αρχεία εισαγωγής που απαιτούνται για την προσομοίωση κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος με στόχο την επίλυσή τους με τη μέθοδο της Ανελαστικής Ανάλυσης με Χρονική Ολοκλήρωση χρησιμοποιώντας το λογισμικό ανάλυσης Ruaumoko. Δίνεται η δυνατότητα της επίλυσης για διαφορετικές γωνίες σεισμικής διέγερσης, σεισμικές καταγραφές και συντελεστές ανακλιμάκωσης (scaling). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν αρχεία εισαγωγής για οκτώ διαφορετικές μεθόδους διαστασιολόγησης των φορέων χρησιμοποιώντας την Ελαστική Ανάλυση με Χρονική Ολοκλήρωση (βλέπε προηγούμενο λογισμικό). Κατόπιν, τα λογισμικά επεξεργάζονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων και εξάγουν μεγέθη σεισμικής απόκρισης τόσο σε επίπεδο μετακινήσεων όσο και έντασης/βλάβης.
Το λογισμικό υπολογίζει τις διαθέσιμες ροπές αντοχής δομικών στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος.
Υπολογισμός της ημερήσιας δυνητικής εξατμισοδιαπνοής αναφοράς (reference potential evapotranspiration PETref)
Το λογισμικό EmPEst (Empirical Potential evapotransiration Estimation) υπολογίζει την ημερήσια δυνητική εξατμισοδιαπνοή αναφοράς PETref από βασικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Η PETref είναι δυνατόν να εκτιμηθεί με τη χρήση 13 διαφορετικών εμπειρικών μεθόδων, καθώς και με τη χρήση της εξίσωσης κατά ASCE Penman-Monteith. Σ’ αυτή την περίπτωση ελέγχεται η σύγκλιση των αποτελεσμάτων των εμπειρικών μεθόδων με τις εκτιμήσεις της εξίσωσης ASCE με τη βοήθεια πέντε στατιστικών μέτρων σφάλματος. Το λογισμικό, η θεωρητική του τεκμηρίωση, καθώς και αναλυτικές οδηγίες χρήσης δίνονται εδώ.